Olen kuluneen kesän ajan tehnyt manageritoimia kahden sepänalan yrityksen kanssa. Ajattelin tässä blogikirjoituksessa hieman esitellä heitä, ja kertoa managerikokeilujemme kulusta!

Metalmania, Lohja

Ville Seppälä perusti yrityksensä toiminimenä vuonna 2005 Nuutajärvellä. Vuonna 2009 yritystoiminta siirtyi nykyiseen vaikutuspaikkaansa Lohjalle. Sepäntöiden ollessa Villelle vain yksi monista metallintyöstön tekniikoista, intoa ja taitoa löytyy myös esimerkiksi muunlaistenkin metallituotteiden mallintamiseen ja prototyyppien luomiseen. Nykyisin yrityksen liiketoiminta on kuitenkin sivutoimista, muunlaisten töiden viedessä suurimman osan Villen ajasta.

Metalmanian kanssa lähdemme etsimään rahoitusta uuden tuotteperheen kehittämiselle. Sen verran voi olla turvallista jo paljastaa, että kyseessä ovat valaisimet, joita ei järin paljon tule käsityönä vastaan. Erilaisia sopivia rahoitusmahdollisuuksia löytyy mm. AVEKilta ja TAIKElta. Erityisesti tähtäimessä ovat olleet AVEKin tarjoamat CreaDemo sekä CreMa, joista jälkimmäistä lähdemme hakemaan. Projekti- ja tuotteistamissuunnitelmaa, budjetointeja ja rahoituskumppanin hakua on siis ollut työn alla. Muutama mahdollinen rahoituskumppani onkin nyt jo tiedossa, mutta kerron niistä lisää tulevissa kirjoituksissa.

Tulimetsä, Turku

Kimmo Tulimetsä on toiminut seppänä vuodesta 1995 Turussa. Pitkän osaamisen kautta syntyy taottuja sisustus- ja taide-esineitä, veistoksia ja mm. pronssisia ja hopeisia koruja takorautaisten lisäksi. Kimmoon voi usein törmätä erilaisissa markkinoissa ja tapahtumissa, sekä erilaisissa näyttelyissä. Yksi viimeisimmistä näyttelyistä tuli koettua Venäjällä Kaliningradissa, jossa Kimmon esillä ollut koru sai järjestävän tahon kunniamaininnan.

Tulimetsän kanssa keskitymme myynnin edistämiseen ja kansainvälistämiseen Etsy-nettikaupan muodossa, sekä sosiaalisen median markkinoinnin mahdollisuuksien kartoittamiseen, ja niiden kokeiluun. Etsyn puolella kauppa onkin jo pystyssä, ja ensimmäiset kappaleet ovat menneet jo myyntiin. Pääset katsomaan kaupan tästä: https://www.etsy.com/shop/TulimetsaShop.

Tiet alalle

Ville opiskeli kansanopistossa graafista alaa vuonna 1997, jonka osana hän kävi kahden viikon mittaisen taontakurssin. Työ graafisen alan parissa jatkui vuoteen 2002 asti, jolloin toimistotöihin kyllästyneenä Ville päätti lähteä opiskelemaan metallintyöstämistä. Ovet aukesivat Vihtiin ja Lahteen, joista lopulta Vihdin Luksia (silloinen Länsi-Uudenmaan Koulutuskeskus, LUKK) vaikutti silloin kiinnostavammalta. Sopivien työtilojen löydyttyä Nuutajärveltä vuonna 2005, Ville aloitti yritystoiminnan toiminimellä ystävänsä kanssa, joka oli mukana yrityksessä sen ensimmäisinä vuosina, kunnes joutui terveyssyistä astumaan sivuun. Vuonna 2009 Villen yritys muutti Lohjalle, jossa se nykyäänkin toimii.

Vuonna 1992 silloiseen työhönsä tyytymättömänä Kimmo lähti opiskelemaan Mynämäelle Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen (nyk. Raseko), osittain 80-luvun Punk-aikojen niittitakkien tuunailujen ja muiden käsitöiden innoittamana. Sepäntyöt veivät Kimmon nopeasti mennessään. Tulen kanssa työskentely ja oman kädenjäljen välitön näkeminen tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen. Valmistumisen jälkeen oman yrityksen käynnistäminen alkoi hyvin nopeasti.

Joo mä laitoin heti niiku ekana verokortilla ja sit tota toiminimellä, et ku ei oikeestaan tällä alalla oo mitään työpaikkoja silleen, että pitää ite luoda se työ. Et sit oikeestaan noi kisälli ja tollaset tutkinnot on sitten jääny. Yrittäjyys on mulle ollut se selkee juttu. 

Yrittäjyyskuva

Seppiä ollaan yleisesti profiloitu perinteisempiin seppiin, ja taideseppiin. Tämä näkyy mm. Suomen kahdessa suuressa alan järjestössäkin, Suomen Sepät ry:ssä, sekä Taidesepät ry:ssä. Profilointi ei aina ole kuitenkaan itsestäänselvyys, sillä sepän työnkuvaan voi lukeutua molempien osa-alueiden töitä ja niiden ohella paljon muutakin. Kimmolla seppä-nimike on iso osa liiketoiminnan määrittämisessä, sillä työmenetelminä enimmäkseen vaikuttavat perinteiset taonta ja valaminen. Veistokset, näyttelyt ja muu taidepuoli alkavat lisääntyä toiminnassa vuosi vuodelta, ja niiden tuoma rajattomuus esimerkiksi käytettävien materiaalien ja niiden keskenään yhdistelyn kannalta antaa Kimmolle kaikkein eniten luovaa iloa. Omasta tittelistään seppänä Ville ei ole koskaan ollut täysin varma, hän kuvailee itseään enemmän metallin muotoilijaksi, sillä taonta ja sepäntyöt ovat vain yksi tekniikan osa-alue jolla metallia voi työstää. Usein seppä-nimikkeen ja esimerkiksi monien markkinoiden kautta esiin tuleva  “muinaisuus” ei ole Villelle välttämättä mieleisintä, vaan enemmänkin keskittyminen nykyaikaisuuteen.

Odotukset managerikokeilusta 

Kimmo on pitkään ajatellut nettikaupan perustamista yritykselleen, mutta asia ei ole päässyt aiemmin etenemään. Osaaminen asian kanssa ei ole parhainta mahdollista, kun mielenkiinto ja panostaminen liikkuvat enemmän käsitöiden tekemisessä, kuten Kimmon mukaan monella muullakin alan yrittäjällä. Etsyn kanssa työtä ei tarvitse aloittaa alusta, vaan kaupan perustaminen ja ylläpito käyvät hyvinkin helposti. Halua löytyy myös kansainvälistymiselle, jossa Etsy toimii hyvänä ponnahduslautana, sillä samankaltaisia myyjiä ja heidän tuotteista kiinnostuneita ostajia löytyy Etsystä ympäri maailmaa.

Ville toivoo managerikokeilun sytyttävän taas uutta paloa alaa kohtaan, sparrauksen ja ulkopuolisen näkökulman huomioimisen kautta.

Monta kertaa ku itte vaa yksiksee tekee nii sä vaa pusket sitä yhtä kivee pois edestä kokoaja. Sä meet sitä edespäi, etkä tajuu et sitä vois kiertää.

Ville mainitsee myös manageritoiminnan mahdollisesti vahvistavan yrityksellisiä visioita ja suunnanmuunnoksia, joissa haettava rahoitus toimisi myös suuressa roolissa. Rahoituksen avulla yritystoiminta on askeleen kauempana sivutoimisuutta, ja lähempänä täysipäiväistä toimintaa.

 

Lisää yrityksistä löydät täältä:

Tulimetsä

http://www.tulimetsa.fi/
https://www.facebook.com/Tulimetsa
https://www.instagram.com/tulimetsashop/
https://www.etsy.com/shop/TulimetsaShop

Metalmania

https://www.facebook.com/Metalmania-136568326395538/
https://www.metalmania.fi/index.html

 

***

Kirjoittaja on Humakin kulttuurituotannon opiskelija Eero Heikkilä, joka osana ammatillista harjoitteluaan ja opinnäytetyötään Crevessä kehittää taidemanageritoimintaa sepänalalle Suomessa.
Eero kirjoittaa blogitekstejä kehittämistyöstään kevään ja kesän 2019 aikana.

Aiemmat Eeron kirjoittamat blogitekstit: