Kevät 2020 jää mieleen epävarmuuden, ahdistuksen ja pelon ajanjaksona. Koronaepidemia sai yhteiskunnan, talouden ja ihmiset polvilleen. Kriisiä on laajuudeltaan ja vaikutuksiltaan verrattu maailman sotiin. Sukupolvemme onneksi toimittiin sentään diginä ja etänä eikä juoksuhaudoissa.  

Prosessi on edennyt tutun kaavan mukaan. Ensimmäisten uutisten ja vihjeiden tullessa maailmalta, asia sivuutettiin sen kaukaisuuden vuoksi. Ei koske meitä. Kun epidemia tuli Eurooppaan ja Pohjoismaihin, se tuli riittävän lähelle. Tämä koskee meitä, koskee suuresti. Ymmärryksen kasvaessa osa porukasta meni shokkiin, alkoi hillitön vessapaperin ja makaronin hamstraus. Tiedon lisääntyessä ja kauppojen pysyessä auki alkoi hiljainen sopeutuminen tilanteeseen. Tässä ollaan nyt, antaa veden sataa, nostetaan kaulukset ja avataan sateenvarjot. Hallituksen antaessa asetuksia poikkeustilasta, Uusimaan eristämisestäravintoloiden sulkemisesta ja koulujen siirtymisestä etäopetukseen, alkoivat luovat aivot tilanteista ja toimialoista riippumatta tehdä työtään. Ihmiset aktivoituivat, alkoivat kehitellä ratkaisuja yllättävään tilanteeseen. Meillä suomalaisilla ei ole tapana jäädä tuleen makaamaan. Ei nytkään.  

Talouden ja yritystoiminnan näkökulmasta tilanne on paha. Erityisesti pienet yritykset, ammatinharjoittajat ja freelancerit ovat joutuneet kohderyhmäksi mahdottomalle. Tässä tilanteessa uudet ideat, vaihtoehtoiset tavat selvitä yli pahimman sekä ulkopuolelta tulevan paineen seurauksena keksinnöt, ratkaisut ja oivallukset ovat kovaa valuuttaa. Ihminen on mukavuudenhaluinen, mutta myös luova ja kekseliäs. Ja pakon edessä muuttuu ja muuttaa toimintatapojaan. Tilanteen uhkakuvista voidaan löytää myös upeita mahdollisuuksia ja selviytymistarinoita jo nyt.  


Hyvää kaveria eikä yritystä jätetä  

 Kevään ajan on lisääntyvässä määrin nähty esimerkkejä uudenlaisesta toinen toisemme auttamisesta ja yhteisöllisyydestä. Kun uhka on yhteinen ja ulkoinen, sisäiset rivit tiivistyvät. Naapuriapu on tullut uudeksi normaaliksi, vapaaehtoistyö ja heikommassa asemassa olevien kanssaihmisten auttaminen luo merkityksellisyyttä fyysisen etäisyyden säätelemään elämään. Ammatinharjoittajien, yksinyrittäjien ja muiden pienyrittäjien taloudellista taakkaa on pyritty pienentämään, kukin meistä käytettävissä olevilla tavoilla ja keinoilla. Jo maksettujen teatteriesitysten, näyttelyiden tai muiden tapahtumien raha on jätetty järjestäjälle tai siirretty käytettäväksi syksyllä. Tukiostoja tuotteiden ja lahjakorttien muodossa on tehty hierojille, kampaajille, taiteilijoille, suunnittelijoille, valokuvaajille, kahviloille ja ravintoloille. Puolustamme lähipiirimme ja alueemme pienyrittäjiä ja seuraamme miten isot yritykset toimivat. Joidenkin kiinteistöyhtiöiden ja vuokranantajien haluttomuus tulla vastaan toimitilojen vuokrissa synnyttää kollektiivista vihaa. Rekisteröimme hyvät, mutta erityisesti huonot, ahneet ja nestepäiset esimerkit. Muistijäljet realisoituvat, kun paluu arkeen tapahtuu. Yritys, joka korona-keväänä on toiminut itsekkäästi ja jättänyt osallistumatta talkoisiin, voi huomata yllättävän asiakaskadon kun syksy saa. Ymmärrämme, että yhteinen hyvä on edellytys yksilöiden tulevaisuudelle. Kyky empatiaan on kehittynyt, jos se nousukiidossa on unohtunut.  

 Nopeita muutoksia toimintamalleihin 

 Perinteisetkin yritykset ovat olleet pakotettuja ottamaan verkon potentiaali muutamassa viikossa tehokäyttöön. Parissa viikossa usea yritys ja oppilaitos on ottanut suuremman digiloikan kuin koko vuosikymmenen aikana.  

 Huhtikuun puolessa välissä järjestettiin AltSpaceVR -virtuaaliympäristössä seminaari EDUXR 2020 – Oppimisen laajenevat todellisuudet. Seminaariin oli mahdollista osallistua myös Youtube -livelähetyksen kautta, mutta parhaimman kokemuksen sai laittamalla virtuaalilasit päähän ja uppotumalla seminaarin maailmaan kaikilla aisteilla. Samantyyppistä konseptia on sovellettu luovilla aloilla esimerkiksi virtuaalisilla museovierailuilla, 360-asteen kokemuksen mahdollistavilla näyttelyillä sekä musiikki- ja standup -keikoilla.  

Virtuaaliselfie EDUXR2020 -tapahtumasta – Henry was here!

Olemme nauttineet laadukkaista livelähetyksistä niin maailmantähdiltä, kotimaisilta artisteilta kuin marginaalisimmiltakin taiteilijoilta. Koronan jälkeenkin olemme valmiita maksamaan mahdollisuudesta osallistua keikalle kotisohvalta. Joissain palveluissa voidaan luoda omia katseluryhmiä, jolloin keikkaa voi fanittaa ystävien kanssa virtuaalisesti tai sitten fanittaa livenä koko katselijakunnan kanssa. Uudenlaisia toimintatapoja on syntynyt tähänkin siis nopeasti! 

 Parvekedarudet joka perjantai klo 18  

 Italiassa ihmiset laulavat parvekkeilta, Suomessa rokataan joka perjantai klo 18 Daruden Sandstormin tahdissa. Parvekedarudet on tarkoitettu piristykseksi kaikille, jotka ymmärtävät tässä ajassa pysytellä kotona. Ilmiö syntyi ja on laajentunut nopeasti. Tapahtuman FB-ryhmässä on yli 43 000 jäsentä. Joka perjantai ihmiset eri puolilla Suomea jammailevat kuistilla, parvekkeella tai terassilla Sandstormin tahdissa. Mukana on lapsia, aikuisia, eri ikäisiä perheenjäseniä, soittimia, hassuja asusteita, naamareita, kotieläimiä ja mitä mielikuvituksellisimpia koreografioita. “Postaa video tapahtumaan, laitetaan hyvät vibat kiertoon!” kuuluu kehotus. Ville Virtanen livestriimaa lähetyksen joka perjantai omalle FB-sivulleen ja nostaa mukaan ihmisten lähettämiä kuvia ja videopätkiä. Perjantaina 17.4. kaksi tuntia ennen hiekkamyrskyä, ruudulle ilmestyy tsemppiviesti: 

 It’s Friday which means it’s nearly #VibingOut stream party time! … I’ll kick the stream off at 18:00 EET with Sandstorm for #parvekedarudet (balcony darude) in solidarity with my fellow Finns … Let’s stick together in these crazy times and have some fun … Tag me @darude in your #parvekedarudet videos on Instagram and I’ll share them in my stories. 

 Allekirjoitus Ville/Darude. Hashtag #kaikkijärjestyy #everythingwillbeok luo uskoa, että näin myös tapahtuu.  

 Liikunta ja vapaa-aika työn vastapainona 

 Koronaepidemia sattui positiiviseen vuodenaikaan, jolloin luonto on heräämässä kukoistukseensa. Vuodenaika ja liikkumisrajoitukset ovat kannustaneet ihmisiä ulkoilemaan ja tutustumaan yhä paremmin lähellä oleviin luontopolkuihin. Moni on löytänyt uudelleen lähimatkailun Eurooppaan lennähtämisen sijaan. Pitkällä aikavälillä tämä tuo uusia mahdollisuuksia matkailupalvelujen tuotteistamiseenPaluu perusasioihin lienee käsillä myös matkailussaJatkossa voidaan tarjota turisteille yhä paremmin tuotteistettua Suomen luontoa. 

 Mainiota vastapainoa varsinkin tietokoneella paljon aikaa viettäville on ollut kuntosaliharjoittelu. Se tukee niska- ja hartiaseutujen lihaksistoa sekä pitää työkykyä muutenkin yllä. Kuntosalit jäivät kokoontumisrajoitusten ulkopuolelle, mutta osa kuntosaleista tarjosi asiakkailleen jäsenyyteen taukoa ja osa taas siirsi valinnan vastuun jäsenelle itselleen. Lisäarvoa jäsenmaksuille on ryhdytty tarjoamaan verkkovalmennuksilla ja verkon kautta toteutettavilla liikuntatunneilla. Myös monet verkossa toimineet yritykset ovat ottaneet ajan uutena mahdollisuutena houkutella uusia jäseniä palveluihinsa. Esimerkiksi Les Mills liikuntayritys julkaisi verkossa olevassa On-demand palvelussa yli sata Les Mills  -tuntia ilmaiseksi katsottavaksi. Nähtäväksi jää, kuinka moni päätyy tilaamaan palvelun jatkossa opittuaan uusia kotikuntoilutapoja.  

 Mitä tästä ajasta siirtyy poikkeusolojen jälkeiseen aikaan? 

 Yritykset ovat lähteneet ketterästi muuttamaan yritystoimintaa vallitseviin olosuhteisiin. Näistä ketteristä kokeiluista syntyy uusia toimintatapoja sekä liiketoiminta-alueita. Kyse on siitä, että halutaanko koronan jälkeen palata aiempaan toimintatapaan vai kehitetäänkö rinnalle digitalisuudesta tehot irti ottavia toimintatapoja. Nyt on tuhannen taalan paikka moninkertaistaa toiminta pitkällä aikavälillä, kun “lavasteet on kerran rakennettu”. Monilla nyt kehitetyillä toimintatavoilla tulisikin tähdätä välittömästi kansainvälisille markkinoille. Jos sisältö on tällä hetkellä tuotettu suomen kielellä, nyt on aika tuoda rinnalle eri kieliversioita ja lähteä rohkeasti kokeilemaan globaalia toimintamallia. Tätä parempaa mahdollisuutta ketterään kokeiluun ei mitä todennäköisimmin elinaikanamme tule! 

 Creve 2.0 -hanke on järjestänyt viime syksystä virtuaalisia ryhmäneuvontoja luovien alojen yrittäjille. Koronaepidemian aikana ryhmäneuvontojen osallistujamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Kutsumme sinut mukaan ryhmäneuvontoihin rakentamaan meille kaikille parempia liiketoimintaideoita ja verkostoja.  

  

Lähteitä: 

 Creve.fi: Ryhmäneuvonta 

https://www.creve.fi/neuvonta/ryhmaneuvonta/, haettu 21.4.2020 

Eduxr.fi: EDUXR 2020 – Oppimisen laajenevat todellisuudet, https://www.eduxr.fi/ohjelma/, haettu 21.4.2020 

 Kauppalehti: Korona sulki lankakaupan ovet, mutta sitten tapahtui yllättävä käänne – ”Näyttää uskomattoman hyvältä” https://www.kauppalehti.fi/uutiset/korona-sulki-lankakaupan-ovet-mutta-sitten-tapahtui-yllattava-kaanne-nayttaa-uskomattoman-hyvalta/ec2403d6-c4a1-4d51-8d9e-80a0350fe1e6, haettu 17.4. 

Markkinointi & mainonta: Nettilähetyksiä, miniyleisöjä ulkona, muutoksia Teoston ehtoihin – kulttuuriala keksii uusia ratkaisuja menetettyjen tapahtumien tilalle

https://www.marmai.fi/uutiset/nettilahetyksia-miniyleisoja-ulkona-muutoksia-teoston-ehtoihin-kulttuuriala-keksii-uusia-ratkaisuja-menetettyjen-tapahtumien-tilalle/53edc76e-f3f5-4a72-9425-a0a682113720, haettu 17.4. 

Markkinointi & mainonta: Koronan kääntöpiiri – yhdessä tapahtuu yllättävän hienoja asioita
https://www.marmai.fi/blogit/koronan-kaantopiiri-yhdessa-tapahtuu-yllattavan-hienoja-asioita/eb0fb563-1655-44b4-a5e2-f21a02871673, haettu 17.4.

Les Mills On-demand: At home workouts 

https://watch.lesmillsondemand.com/at-home-workouts, haettu 21.4.2020

Yle: YouTube- avajaisia ja virtuaalinäyttelyitä – korona pakotti taidekentän digiloikkaamaan, mutta ammattimaisuuteen on vielä matkaa, https://yle.fi/uutiset/3-11289070, haettu 21.4.2020

Yle: Hotelliyö vaihtui hotellipäiväksi – Otto Kanerva löysi työrauhan uudesta kokeilusta: “Duunit on parasta tehdä niin, että koira ei hauku taustalla” https://yle.fi/uutiset/3-11290044, haettu 21.4.2020 

Kirjoittajat
Henry Paananen, lehtori, HAMK Edu
Arja Puustinen, lehtori, HAMK Edu  

***
Blogikirjoitus on laadittu osana Creve 2.0 -hanketta. Creve 2.0 -hankkeessa rakennetaan luovien alojen valtakunnallista yrityspalveluverkostoa ja uusia tulevaisuuden tarpeisiin vastaavia palveluja luovien alojen yrittäjille ja luovan osaamisen hyödyntämiseksi muilla aloilla. Hanketta koordinoi Humak ja sen toteutusaika on 05/2018 – 12/2020. Hanke on rahoitettu Luovan osaamisen ESR-ohjelmasta.