Digitalisaation myötä kaikkien yritysten liiketoiminnan markkina-alueet ja -osuudet menevät uusiksi uskomattomin luvuin. Taaperoikäisten opetusvideoihin keskittyvä Toddler World TV -Youtube -kanavan videoita on katsottu viimeisen kuukauden aikana yli 18 miljoonaa kertaa. Pelkästään pallomerivideota, jossa harjoitellaan värejä ja pompitaan pallomeressä on katsottu kolmessa vuodessa jo 700 miljoonaa kertaa. Veikkaanpa, että TV-tuotantoyhtiöiltä olisi tullut kielteinen päätös, jos tätä konseptia olisi tarjottu TV-tuotantoon. Perinteisten mediayhtiöiden tuotantomallit rikkoutuvat nyt kuitenkin todella nopeasti ja uusia tuotantomalleja ilman välikäsiä on syntymässä.

Samalla tavoin perinteinen kivijalkakauppa on kokenut markkinaosuuksien pudotusta vuosi vuodelta kuluttajien siirtyessä verkkoon. Aikanaan kulttimaineen saanut perinteisen toimintamallin käytettyjen autojen kauppias Tuusulasta kertoi Helsingin uutisten haastattelussa, että “internet pitäisi räjäyttää”: kuluttajat nimittäin tekevät verkossa hintavertailuja ja autokauppa ei käykään entiseen tapaan. Haastattelussa autokauppias kertoi tuskissaan kaupankäynnin totaalisesta hiljentymisestä. Toki vuoden 2009 taloustilanne vaikutti varmasti kuluttajien luottamukseen taloudesta ja päätöksiä autonhankinnasta siirrettiinkin taloudellisesti paremmille vuosille.

Kuitenkin nykyään käytetyn auton ostoprosessi on hieman erilainen: verkossa tehdään hintavertailua ja sen jälkeen siirrytään usein autokaupan sivuille. Viime vuosina yleistyneet chat-asiakaspalvelijat selvittävät mielellään potentiaalisen ostajan mieltä askarruttavat yksityiskohdat.  Verkkokauppojen chat-asiakaspalvelu on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti ja se toimiikin nykyään jo myös kivijalkaliikkeiden myynnin tukena. Samoin käytettyjen autojen markkina ulottuu yhä läpinäkyvämmin koko EU-talousalueelle mahdollistaen autojen tuontipalvelut muista EU-maista. Esimerkiksi Kamux-ketju on laajentanut Ruotsiin ja Saksaan, jolloin vaihtoauton saa myytyä Kamuxille ja uuden vaihdokin voi tilata suoraan myös Kamuxin Ruotsin autovalikoimasta.

Myös uusien autojen kauppa on muutoksen kourissa. Markkinoille tullut sähköautovalmistaja Tesla ei ole rakentanut brändilleen perinteistä vahvaa jälleenmyyjäverkostoa, vaan luottaa enemmänkin siihen, että auto tilataan suoraan verkosta Teslan verkkosivuilta.  Toki koeajo- ja myyntipisteitä on, mutta kontrolli on tiukempaa ainakin hintapolitiikan ja koko ostokonseptin suhteen. Tähän on herännyt yhdysvaltojen autokauppiaiden yhdistys, joka pyrkii saamaan jälleenmyyjäverkostomallin jokaiseen osavaltioon poistaen lainsäädännöllä auton verkkokaupan. Kuulostaa kovin samantapaiselta ajattelulta kuin tuusulalaisen autokauppiaan ajatukset internetistä vuosikymmen sitten.

Markkinat muuttuvat ja tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia luoville aloille. Kova teknologiaosaaminen yhdistettynä luovien alojen toiminta-alueille mahdollistaa uusia innovatiivisia toimintatapoja, joita emme nyt osaa nähdä kuin heikkoina signaaleina. Suomessa on laaja-alaista korkeatasoista osaamista useilla toimialoilla. Markkinan muuttuessa kannattaakin lähteä rohkeasti törmäyttämään erilaisia asiantuntijoita ja syväosaajia toisiinsa. Osaamisella on nimittäin tapana siiloutua, jolloin uudet ajatukset ja innovaatiot eivät välttämättä ole parhaalla syntypohjalla, vaan ajattelu saattaa kapeutua. Näitä kohtaamisia mahdollistamme Creve 2.0 -hankkeen hubeissa, joita tulevina vuosina järjestämme ympäri Suomen. Hubeihin toivotaan osallistujia kaikkialta, mutta erityisryhminä haluamme törmäyttää luovien alojen yrittäjiä, yritysneuvojia ja alan opettajia.

Opetusvideokanava Toddler World TV muuten tuottaa tekijälleen arvioiden mukaan 51 000 – 825 000 euroa vuodessa. Aiemmin tehdyn videomateriaalin pyöriessä uudelleen ja uudelleen vuosi vuodelta, tämä tuottaa tekijälleen joka vuosi euroja samallatavoin kuin radiohitin soittokorvaukset Gramexilta biisinikkareille. Aika hyvä markkinarako, jota ei ollut olemassakaan aikana ennen Youtubea.

 

Kirjoittaja Henry Paananen, joka työskentelee HAMKin ammatillisen osaamisen tutkimusyksikössä TKI-tehtävissä. Paananen toimii Humakin vetämän Creve 2.0-hankkeen HAMKin osatoteutuksessa.

 

Lähteet:

Helsingin uutiset:  Autokauppias Timo, 67, halusi räjäyttää netin jo vuonna 2009, https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/526517-autokauppias-timo-67-halusi-rajayttaa-netin-jo-vuonna-2009-nain-kulttimaineen

Iltalehti: Helsinkiläisperheen YouTube-kanava tuottaa maailman suosituimpiin lukeutuvia opetusvideoita, https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/201709142200387566

Kamux, https://www.kamux.fi/auto-ruotsista

Kettu Lotta, gradu, Helsingin yliopisto. Kuluttajien kokema vuorovaikutus chat-asiakaspalvelussa, https://helda.helsinki.fi/handle/10138/166916

Socialblade.com, https://socialblade.com/youtube/user/toddlerworldtv

“The Ball Pit Show” for learning colors — children’s educational video

Tekniikka ja talous: Autokauppiaiden yhdistyksen johtohahmo varoittaa – Teslan myyntimalli johtaa korkeampiin hintoihin.

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/autokauppiaiden-yhdistyksen-johtohahmo-varoittaa-teslan-myyntimalli-johtaa-korkeampiin-hintoihin-6588602

Valokuva: it’s me neosiam / Pexels.

 

***
Blogikirjoitus on laadittu osana Creve 2.0 -hanketta. Creve 2.0 -hankkeessa rakennetaan luovien alojen valtakunnallista yrityspalveluverkostoa ja uusia tulevaisuuden tarpeisiin vastaavia palveluja aloittaville luovien alojen yrittäjille. Hanketta koordinoi Humak ja sen toteutusaika on 05/2018 – 12/2020. Hanke on rahoitettu Luovan osaamisen ESR-ohjelmasta.