Skriven av Anna Nordström, tf verksamhetsledare för Österbottens hantverk.

Henkilön kädet kutomassa vielä epäselvää esinettä punaisesta lankakerästä.

Taitoförbundet gör årligen kursinnehåll under namnet Tekemisen iloa. De här kurspaketena är resultat av samarbete med olika formgivare och tanken är att vem som helst ska själv kunna tillverka en produkt till sitt hem som är planerad av en toppdesigner. Kursinnehållet förnyas årligen och är trendigt, mångsidigt och inspirerande. Det här är en god tanke som fyller flera funktioner.

Den ständiga utmaningen inom hantverksbranschen är att hitta balansen mellan pris och arbetsinsats. Om man vill leva på sitt hantverk måste man göra annat än att enbart sälja färdiga produkter. Ofta blir de färdiga produkterna väldigt värdefulla och det kan vara svårt att hitta kunder. Men genom att istället sälja sin kunskap i form av kursinnehåll och materialpaket kan man med ett passligt pris nå en bredare målgrupp.

För kundens del är det roligt att kunna ta del av en känd formgivares produkter i form av färdigt planerade materialpaket. Hantverkare har alltid inspirerats och lärt av varandra, och det här är ett ypperligt sätt att ta del av någon annans goda idéer och kunskap. Under corona-året som gått, när vi hållit oss hemma mera än vanligt, har det också sålts betydligt mera materialpaket än annars. Garnbutiker går bra och det finns en efterfrågan på lämpliga och givande fritidssysselsättningar. Det är glädjande att hantverk under året har kunnat fylla en viktigt del av våra liv.

Också inom vår förening, Österbottens hantverk rf, har vi under året som gått kunnat stöda lokala hantverkare och sålt bl.a stickpaket av en lokal mönsterformgivare. Det är roligt att notera hur efterfrågan, utbud, pris och målgrupp verkar vara just rätt och att se hur paket efter paket far ut till glada stickare runt om i nejden.

Tekemisen iloa, eller glädjen i att göra, beskriver i sig själv vad det egentligen handlar om. Det är inte konstigt att stickning, virkning, vävning, tuftning, broderi eller vilket annat hantverk som helst utövas av så många människor världen över. Det är allmänt känt och har även forskats i ämnet att hantverk gör oss lyckligare. Hantverk har en välmående aspekt som påverkar samhället kanske mer än vi tror. Efter redan en liten stunds hantverkande blir sinnet lugnare, pulsen sänks och stressnivån sjunker. Man kommer in i ett flow-tillstånd som gör att man glömmer tid och rum och en form av lyckokänsla infinner sig. Det är verkligen en glädje att göra!

Photo: Les Triconautes / Unsplash.