Pikakiihdyttämöistä täsmäosaamista yrityksen uudistumiseen, kestävyyteen ja muutoskykyyn

Humak ja Creve tuottavat tänä vuonna kolme uudenlaista pikakiihdyttämöä yritysten kestävyysmurroksen haasteisiin. Mikro- ja pk-yritysten tarpeisiin suunnitellut palvelut testataan kesä- ja syyskuun aikana yhdessä 30 yrityksen kanssa.

Photos: Pawel Czerwinski, Scott Webb @unsplash

Uudenlaiset nopeat Fast Track -pikakiihdyttämöt toimivat yritysten kehittämisprosessien osana työkalumaisina prosesseina eri kehittämisteemoihin: kestävyysmuotoiluun, strategiseen palvelumuotoiluun sekä muutoskyvykkyyteen äkillisissä muutostilanteissa. Konseptit on kehitetty yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa React EU-rahoitteisessa Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio -hankkeessa.

Fast Track -pikakiihdyttämöiden toteutukset käynnistyvät 1.6.2023 World Circular Economy Forumin Accelerator-kiertotaloustapahtuman yhteydessä Sofia Helsingissä.

Ilmoittaudu mukaan maksuttomiin toteutuksiin

Haemme mukaan kesä- ja syyskuun Fast Track -pikakiihdyttämötoteutuksiin mikro- ja pk-yrityksiä seuraavista kohderyhmistä

  • Fast Track 1 – Kestävyysmuotoilu: muotoiluintensiiviset ja muotoilun hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset, muotoilutoimistot,
  • Fast Track 2 – Strateginen palvelumuotoilu:  jatkajavaiheen yritykset (jatkajaa hakevat ja liiketoiminnan ostaneet, jatkajapalveluja tarjoavat yritykset),
  • Fast Track 3 – Muutoskyvykkyys: tapahtuma- ja elämysalojen yritykset, alojen arvoketjun yritykset (esim. tuotantoyhtiöt, esittävät taiteet, tekniikka, logistiikka, turvallisuus, majoitus- ja ravintola-ala, puhtaanapito, jätehuolto)

Jokaiseen toteutukseen haetaan eri osallistujaryhmät kohderyhmämäärittelyn mukaan (10-15 yritystä/kiihdyttämö). Toteutusten kestot 2-3vkoa.

Katso tiedot, teemat ja kohderyhmät alta ja ilmoittaudu mukaan sähköpostilla kesäkuun toteutuksiin 29.5. mennessä ja syyskuun toteutukseen 28.8. mennessä: leena.janhila@humak.fi

Background photo: Pawel Czerwinski @unsplash

Kestävyysmuotoilusta pohja yrityksen vihreään siirtymään:
Fast Track 1 – Kestävyysmuotoilu

Kohderyhmä: Muotoilua hyödyntävät mikro- ja pk-yritykset, muotoilupalveluja tarjoavat mikro- ja pk-yritykset
Asiantuntija, fasilitaattori: Ville Tikka, strateginen johtaja, POEM
Ajankohta: 1. – 9.6.2023, Helsinki

  • to 1.6. lähitapaaminen klo 9-15,
  • ma 5.6. online-tapaaminen klo 13-16
  • pe 9.6. lähitapaaminen klo 9-15,
  • Jakson jälkeen 2x mentorointitapaamiset verkossa

Kestävyysmuotoilun Fast Track koostuu kolmesta työpajasta, joissa osallistuvat yritykset suunnittelevat ohjatusti yrityksen kestävyysmurrokseen liittyvän transitiovision sekä määrittelevät keskeiset vaiheet ja toimenpiteet vision saavuttamiseksi. Työpajatapaamisissa käymme läpi transitiovision suunnittelun prosessia ja opettelemme tavan luoda kestävyysmurrokseen liittyvä strateginen päämäärä, hahmotamme backcasting-menetelmän avulla muutokseen tarvittavia vaiheita ja toimenpiteitä, suunnittelemme ensimmäiset toimenpiteet ja asetamme muutokselle ensimmäisen tavoitteen.

Kestävyysmuotoilun Fast Trackin vetäjänä toimii POEMin strateginen johtaja Ville Tikka. Tikka on työskennellyt yli 15 vuotta strategisten muutoshankkeiden parissa, auttaen useita yrityksiä vastaamaan aikamme tärkeimpiin murroksiin ja kehittämään merkityksellisiä kokemuksia, toimivia palveluita, tuloksellisia strategioita sekä tavoittelemisen arvoisia tulevaisuuksia. Tikka on erikoistunut ihmislähtöiseen strategiseen suunnitteluun ja edistykselliseen liiketoiminnan ja palvelujen muotoiluun. Hän on kouluttanut satoja yrityksiä strategisen suunnittelun teemoista.

Ilmoittaudu mukaan 29.5. mennessä:

Iloittaudu mukaan tästä!

Background photo: Scott Webb @unsplash

Ketterät menetelmät osaksi yrityksen strategista kehittämistä:
Fast Track 2 – Strateginen palvelumuotoilu

Kohderyhmä: Jatkajavaiheen mikro- ja pk-yritykset eri aloilta
Asiantuntija, fasilitaattori:
Petteri Kolinen, Omni Design
Ajankohta:
1. – 15.6.2023, Helsinki

  • to 1.6. lähitapaaminen klo 12-15,
  • ti 6.6. online-tapaaminen klo 17-18,
  • to 8.6. lähitapaaminen klo 12-15,
  • ti 13.6. online-tapaaminen klo 17-18 ja
  • to 15.6. lähitapaaminen klo 12-15.
  • Jakson aikana/jälkeen 2x mentorointitapaamiset ja palautekeskustelu

Strategisen palvelumuotoilun -pikakiihdyttämössä perehdytään yrityksen liiketoiminnan uudistamiseen strategisen palvelumuotoilun kautta. Tapaamisissa työstetään auki yrityksen arvot, identiteetti ja missio, määritellään yrityksen avainsidosryhmät sekä liiketoiminnan uudistamisen ja vastuullisuuden kipupisteet.

Työpajoissa työstetään uusiin innovaatioihin perustuvia ideoita muotoilumenetelmillä määrittelemällä tulevaisuuden asiakaspolun haasteita ja onnistumisia. Osallistujat tarkastelevat oman alan innovaatioita, uusia ratkaisuja ja mahdollisuuksia edistää kestävyysmurrosta ja digitalisaatiota uudistamalla liiketoimintakonsepteja. Työskentelystä koostetaan ja priorisoidaan uudet avaukset ja askelmerkit tulevaisuuden asiakastarpeeseen peilaten.

Strategisen palvelumuotoilun pikakiihdyttämön vetäjänä toimii Petteri Kolinen. Teollinen muotoilija, M.A. in Design Leadership, Petteri Kolinen, on kokenut muotoilija ja muotoilujohtaja. Pitkän tuotemuotoilu- ja muotoilupäällikkö uran jälkeen Nokiassa, Kolinen siirtyi Martelan johtoryhmään vastaamaan konsernin brändikokemuksesta. Vuonna 2013 ura jatkui Nanso Groupin johtoryhmässä Luovan Johtajan positiolla. Hän on erityisesti kiinnostunut suomalaisten yritysten kilpailukyvystä tämän päivän digitalisoituneilla, globaaleilla markkinoilla. Muotoilulla- ja muotoilujohtamisella on tässä menestyksessä ratkaiseva rooli. Hän on toiminut Design Forum Finlandin ja Punda Brandsin toimitusjohtajana, ja tuo oman osaamisensa eri toimialoilta muotoilujohtamisesta suomalaisten yritysten johdon käyttöön.

Ilmoittaudu mukaan 29.5. mennessä:

Iloittaudu mukaan tästä!

Background photo: Pawel Czerwinski @unsplash

Nopeaa reagointia äkillisiin muutostilanteisiin:
Fast Track 3 – Muutoskyvykkyys

Kohderyhmä: tapahtuma- ja elämysalojen yritykset, alojen arvoketjun yritykset (esim. tuotantoyhtiöt, esittävät taiteet, tekniikka, logistiikka, turvallisuus, majoitus- ja ravintola-ala, puhtaanapito, jätehuolto)
Asiantuntijat ja fasilitaattorit: Petri Home ja Emmi Ruth, IntoLead
Ajankohta: 09/2023, Helsinki
(ajankohta tarkentuu toukokuun aikana, kesto 3vkoa)

  • lähipäivä, 4h
  • online-tapaaminen, 2h
  • online-tapaaminen, 2h
  • lähipäivä, 4h
  • Jakso sisältää 2x mentorointitapaamiset

Äkillisissä muutostilanteissa yritysten kyky reagoida nopeasti on merkittävimpiä tekijöitä haittojen minimointiin. Reagointi- ja muutoskyvykkyys on taitoja, testattua prosessia ja verkostojen monipuolista hyödyntämistä, joita kehittämällä ennakoit ja varaudut tuleviin äkillisiin tilanteisiin.

Muutoskyvykkyyden pikakiihdyttämö pohjautuu Design sprint-menetelmään, oppimismuotoilun periaatteisiin sekä vaiheistettuun suunnitteluun osallistuvien yritysten tarpeisiin. Työskentely käynnistyy yritysten tilannekuvalla ja valitsemalla kehittämishaasteet, joihin tarttumalla voidaan vahvistaa valmiuksia muutosreagointiin. Pikakiihdyttämössä osallistujat muodostavat käsityksen ja etenemistavan oman yrityksen muutosvalmiuden kehittämiseksi sekä saavat konkreettisia vinkkejä siitä, miten oppeja voi viedä käytäntöön omassa työssä. Prosessissa hyödynnetään tutkimustietoa sekä yrityksen verkosto- ja sidosryhmäyhteistyötä osana muutoskyvykkyyden rakentamista.

Muutoskyvykkyyden pikakiihdyttämön vetäjinä toimivat johtava asiantuntija, osakas Petri Home ja johtava asiantuntija Emmi Ruth IntoLeadilta.

Home on toiminut yli 20 vuotta kehittäjänä, konsulttina ja valmentajana. Hän on strategiatyön, osaamisen ja uudistamisen, palvelu-ja oppimismuotoilun sekä muutosjohtamisen asiantuntija. Design sprint-toteutuksia Home on fasilitoinut mm. Yle Beta Challenge -ideakilpailuun valituille yrityksille, osaamisen johtamisen muotoiluun sekä tulevaisuuden johtamisen kehittämiseen liittyen.

Ruth on toiminut yli 20 vuotta erilaisissa organisaation kehittämistehtävissä, esim. henkilöstön kehittämispäällikkönä, organisaation kehittämispäällikkönä ja strategiapäällikkönä. Hän on tulevaisuus-ja strategiatyön, toiminnan ohjauksen kehittämisen ja muutosjohtamisen sekä työkulttuurin, osaamisen ja uudistamisen kehittämisenasiantuntija. Ruthilla on yli 15 vuoden kokemus fasilitaattorina toimimisesta.

Ilmoittaudu mukaan 28.8. mennessä:

Iloittaudu mukaan tästä!


***

Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio on Suomen ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen hankekokonaisuus 12/2022-11/2023. Humak osallistuu Etelä-Suomen hankkeeseen yhdessä kahdeksan muun ammattikorkeakoulun kanssa tuottaen mikro- ja pk-yritysten osaamisen kehittämisen tueksi mm. mikrokursseja, kiihdyttämöitä, tapahtumia ja yritysneuvontaa. React EU -hankkeen rahoittaa Hämeen ELY-keskus.

Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio -React EU -hankkeen partnerilogot ja EU-logot

Muokattu 21.4.23 08:13, päivitetty Strategisen palvelumuotoilun asiantuntijakuvaus ja kuvituskuvat.