Hantverkets tid är nu. Jag tror faktiskt det. Att jobba och skapa med händerna är mer än nånsin en process som så många behöver och uppskattar just nu. Vare sig det är att väva, tälja, återbruka eller måla. Att få se något eget och unikt växa fram, blir en motvikt till det högteknologiska och snabba.

Och det fina är att genom teknologin, genom sociala nätverk och medier kan vi nu skapa tillsammans på ett sätt som inte var tillgängligt förut. Att hitta inspiration, skapa nya marknader och samarbeten finns nu bara några klick bort. Nu gäller det att bevara och förnya. Bevara kunskapen om olika slags hantverk och förnya sammanhangen, sätten och utveckla tänket kring arv och framtid.

En av de mest spännande reportage jag har fått göra vid Strömsö, var ett besök vid Sundborn. Konstnärshemmet där Karin och Carl Larsson bodde i Dalarna, Sverige. Jag var nyfiken på Karin, denna oerhört begåvade kvinna som var föregångare inom så många områden. Ja, hon var hustru till den stora konstnären Carl Larsson, men det var Karin som skapade Sundborn, den ikoniska stilen som ännu påverkar mångas heminredning. Hon var själv konstnär, hon handarbetade, hon designade möbler och kläder, experimenterade med exotisk mat i köket och födde åtta barn. Allt var möjligt i detta kärleksfulla hem som ju var och är ett konstverk i sig. Ett hem som genomsyrades av skaparlust. Där hantverksskicklighet blandades med lekfull nyfikenhet.

Det förhållningssättet tycker jag vi ska förvalta. Hantverket och lekfullheten. Och som Karin också poängterade, det måste inte alltid bli ett perfekt resultat: ”Det ska synas att det är från handen”.

Camilla Forsén-Ström. Konstnär, kreatör och tv-profil (Strömsö, Yle Fem). Och numera också ordförande för Österbottens Hantverk rf.