Teksti ja kuvat: Taneli Rantala

Luovan alan yrittäjän on jatkuvasti uudistuttava – graafinen suunnittelija Hella Pakaslahti inspiroituu itsensä kehittämisestä ja uuden oppimisesta

Graafinen suunnittelija Hella Pakaslahti on ollut yrittäjä jo yli kaksikymmentä vuotta. Valmistuttuaan Lahden muotoiluinstituutista 1990-luvun lopulla Hella työskenteli hetken aikaa palkkatöissä toimittajayrityksessä taittaen ja kuvittaen muun muassa erästä osaa Helsingin Sanomista, mutta työt veivät kuitenkin nopeasti yrittäjyyteen.

Hellan päätoimiala on ollut alusta lähtien selvä – hänen ydinosaamistaan ovat kirjojen, lehtien ja muiden julkaisujen konsepti- ja ulkoasusuunnittelu. Uransa varrella Pakaslahti onkin toiminut muun muassa viiden eri aikakauslehden freelance art directorina. ”Pääsin suunnittelemaan neljä noista lehdistä alusta alkaen, sillä ne olivat Suomen markkinoilla uusia”, Hella kertoo. ”Fonteista juttutyyppeihin ja siihen, miten juttutyypit eri lehdissä varioidaan.”

 

Hella Pakaslahti, graafinen suunnittelija. Hella istuu pöydän ääressä tietokoneella työstämässä graafista ilmettä. Kuva: Taneli Rantala
Kuva: Taneli Rantala

 

Vaikka työt klassisesti veivät ja venyttivät Pakaslahden maisteriopintoja, hän valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta graafisen suunnittelun osastolta vuonna 2009. ”Johtoajatukseni on aina ollut, että luovalla alalla pärjätäkseen on jatkuvasti oltava valmis koko ajan syventämään, laajentamaan ja uudistamaan omaa ammattitaitoa”, Hella sanoo. ”Siksi opiskelen nyt myös Volumessa.”

Töidensä ohella Hella on opiskellut myös kaksi ammattitutkintoa: verkkoviestintään suuntautuvan audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon vuonna 2012 ja valokuvaajan ammattitutkinnon vuonna 2019. ”Opiskelu on ollut minulle luonteva keino päästä eteenpäin ja tietyllä tavalla myös haastaa itseäni. Tajusin jo varhaisessa vaiheessa, etten voi jäädä pelkästään printtimaailmaan”, Hella toteaa.

Luovan alan yrittäjällä riittää silmälläpidettävää myös opintojen ulkopuolella. ”Olen itse syleillyt sellaista positiivista ajatusta, että esimerkiksi tekoälystä tulee yksi työväline muiden joukossa, kun sitä pystytään aukottomasti eettisesti käyttämään”, Hella pohtii. ”Että tekoälyosaamisesta tulee osa ammattitaitoa.”

Yksinyrittäjän tulevaisuus ei näytä maailman epävarmasta tilanteesta huolimatta synkältä. ”Nykymaailma ja viime aikojen muutokset vain korostavat uuden oppimisen, itsensä kehittämisen ja uusista asioista kiinnostumisen tärkeyttä”, Hella toteaa. ”Yrittäjyys mahdollistaa paljon. Aina jos tulee vastaan joku sellainen juttu joka kiinnostaa, niin lähde mukaan. Aina löytyy kyllä keino toteuttaa se!”

 

Hella Pakaslahti, graafinen suunnittelija. Hella seisoo olohuoneessa suuren taideteoksen edessä pidellen käsissään näyttäviä kirjateoksiaan. Kuva: Taneli Rantala
Hella Pakaslahti kahden viimeisimmän teoksensa kanssa: kirja taidemaalari Urpu Ilasmaan teoksista ja urasta sekä kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Jarmo Mäkilän teos Matrix Hardcore. Kuva: Taneli Rantala

 

Erityisen ylpeä Hella onkin kahdesta viimeisimmästä kirjaprojektistaan. Toisen hän teki yhdessä kälynsä, tekstiilisuunnittelija Elina Heleniuksen kanssa molempien anopin, taidemaalari Urpu Ilasmaan teoksista ja urasta. Kirja julkaistiin edelleenkin maalaavan Ilasmaan 90-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä. Toinen kirja on keväällä 2022 julkaistu kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Jarmo Mäkilän Matrix Hardcore -teos, johon Pakaslahti on myös valokuvannut.

Yrittäjyys on vienyt myös mielenkiintoisiin paikkoihin: Pakaslahti suunnitteli Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden päätapahtuman visuaalisen ilmeen logoista julisteisiin – ja päätyi myös lavalle. Hella osallistui säveltäjä Olli Kortenkankaan, kirjailija Sirpa Kähkösen ja historioitsija Laura Kolben kanssa paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin, voidaanko taiteella luoda rauhaa. ”Muistan miettineeni keskustelun aikana, että tässä mä olen näiden tunnettujen ihmisten vieressä”, Hella myhäilee.

Tutustu Hella Pakaslahden töihin ja ota yhteyttä:

 

Volumesta osaamista ja voimaa yksinyrittäjyyteen

Volume! – Voimaa yksinyrittäjyyteen kansainvälisyysvalmiuksista -ohjelma tarjoaa luovien alojen yksinyrittäjille maksutonta luovien alojen  yritys- ja liiketoiminnan AMK-koulutusta, ryhmäneuvontaa, työpajoja ja verkostoitumista. Julkaisemme sarjan yrittäjätarinoita Volumeen osallistuvista luovien alojen yksinyrittäjistä.

Ohjelma on auki 2024 loppuun asti, käynnissä ovat ohjelmat suomeksi ja englanniksi.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://www.creve.fi/koulutukset-ja-kurssit/valmennusohjelmat/

Volume-hankkeen rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA. Hanketta toteuttaa Humak / luovien alojen yrityspalvelu Creve 1.1.2023 – 28.2.2025.

Logot Humak, Creve ja Jotpa