Teksti: Taneli Rantala
Kuvat: Mari Jalava, Jalavilla.fi

Mari Jalava, Jalavilla. Kuva: Jalavilla.fi Mari Jalava. Kuva: Jalavilla.fi

Luovuus ja kädentaidot johtivat yrittäjyyteen

Mari Jalavan lapsuudenkodissa tehtiin paljon asioita itse. Varsinkin äiti oli kätevä käsistään, eikä mennyt aikaakaan kun myös Mari kiinnostui ompelemisesta ja itse tekemisestä. Hän päätti seurata kotona syntynyttä kiinnostuksen kohdettaan ja lähti kotiseudultaan Kangasniemeltä Kuopioon ja opiskeli vaatetusalan artenomiksi.

Pian valmistumisensa jälkeen Jalava pääsi Kansallisteatteriin töihin ja ajatteli, ettei koskaan ryhtyisi yrittäjäksi. Puvuston eri tehtävissä pääkaupungissa meni kymmenisen vuotta, ja Kansallisteatteri on yhä Jalavalle rakas paikka. Hän käy edelleen vuosittain tervehtimässä teatterilla entisiä työkavereitaan.

Lopulta perheen perustamisen johdosta kotiseutu kuitenkin kutsui luokseen. Irtisanoutumisilmoituksen täyttäminen ei sujunut kuivin silmin. Edellisen kangaskauppiaan jäädessä eläkkeelle vuonna 2011 Jalava päätti jatkaa toimintaa. Syntyi Jalavilla, joka tekee villasta koruja ja toteuttaa ompeluun liittyviä toiveita sisustus- ja korjausompeluista mittatilaustöihin ja vaikkapa veneen pressuihin. Jalavan intohimo ovat huopataidekorut, jotka ovat vieneet hänet myös maailmalle – muun muassa Islantiin, Saksaan ja Ranskaan sekä Belgiaan.

Vaikka yrityksen perustaminen johtuikin oikeastaan olosuhteiden pakosta, Jalava ei koe yrittäjän alkutaipaleen olleen erityisen hankala. ”Kaikenlaista tukea ja apua on tarjolla, jos niitä osaa hakea”, Mari kertoo. ”Minulla ei ollut kuin ompelukone kun aloitin, mutta onneksi töitä tuli nopeasti paljon. Haastavinta alkuun oli oman työn hinnoittelu.”

Mari Jalava, Jalavilla. Kuva: Jalavilla.fi

Mari Jalava. Kuva: Jalavilla.fi

Huovutuksen parista löytyi uusi palveluidea

Matkan varrella Jalava on laajentanut yritystoimintaansa myös muun muassa opettamiseen: Mari opettaa ala- ja yläkoululaisille kädentaitoja ja on sijaistanut myös ammattikoulussa muun muassa kaavoituksen ja huovutuksen opettajana. ”En alun perin ajatellut haluavani opettaa. Se on kuitenkin superkivaa ja palkitsevaa työtä”, Mari kertoo.

Huovutuksesta puheen ollen, se mahdollisti Jalavalle myös kahden muun intohimonsa yhdistämisen: järvimaisemat ja hyvän ruoan. Jalava järjesti kesällä 2023 Suomen ensimmäisen huovutusristeilyn Kangasniemen kauniilla vesistöillä, Puulalla. ”Pakettiin kuului aurinkoa, ruokaa ja luonnollisesti huovutusta”, Mari hymyilee.

Jalavan kotiseutunsa hyväksi tekemä työ on myös huomattu. Hänet palkittiin vuonna 2023 Kangasniemen vuoden yrittäjänä, vuonna 2022 Etelä-Savon vuoden yksinyrittäjänä ja vuonna 2020 Jalava sai Kangasniemen kunnan kulttuurin tunnustuspalkinnon.

Vaikka Mari Jalavasta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää, on yrittäjyys tuntunut hyvältä. ”Tämä on ollut ihan loistava polku. Pääni toimii myös niin, että se löytää aina seuraavat ideat ja projektit”, Mari summaa. ”Ainoa, mitä joskus yksinyrittäjänä vähän kaipaa, on työyhteisön kahvipöytäkeskustelut. Onneksi on kuitenkin ystävät, verkostot ja yhteistyökumppanit.”

Mari osallistuu Creven Volume! -ohjelmaan, jonka kautta luovien alojen yksinyrittäjät voivat kehittää osaamistaan omien tarpeiden ja aikataulujen mukaan Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opinnoilla sekä ryhmäneuvonnoissa ja työpajoissa. Volumen kautta yritätjät ovat myös löytäneet toisensa ja rakentaneet yhteistyötä.

Tutustu ja seuraa Maria ja Jalavillaa:

 

Volumesta osaamista ja voimaa yksinyrittäjyyteen

Volume! – Voimaa yksinyrittäjyyteen kansainvälisyysvalmiuksista -ohjelma tarjoaa luovien alojen yksinyrittäjille maksutonta luovien alojen  yritys- ja liiketoiminnan AMK-koulutusta, ryhmäneuvontaa, työpajoja ja verkostoitumista. Julkaisemme sarjan yrittäjätarinoita Volumeen osallistuvista luovien alojen yksinyrittäjistä.

Ohjelma on auki 2024 loppuun asti, käynnissä ovat ohjelmat suomeksi ja englanniksi.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:

 

Tarinoita luovuudesta -yrittäjätarinat on tuotettu osana Volume-hanketta. Hankkeen rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA. Hanketta toteuttaa Humak / luovien alojen yrityspalvelu Creve 1.1.2023 – 28.2.2025.

Logot Humak, Creve ja Jotpa