Stressaantuneen oloinen nainen istuu kannettavan tietokoneen ääressä ja haroo hiuksiaan. Pöydällä on avonaisia kirjoituslehtiöitä ja kännykkä.
Innotutka-hankkeessa kehitettiin Varsinais-Suomalaisten yritysten toimintaa ja tuotteita luovilla menetelmillä. Hankkeessa hyödynnetyistä menetelmistä koottiin työkirja, jossa käytetyt työskentelymallit on kerätty yhteen helposti hyödynnettäviksi. Työkirjasta löytyviä menetelmiä voi hyödyntää itsenäisesti yrityksen haasteitten purkamisessa ja ratkaisujen kartoittamisessa. Kuva: cc public domain

 

Ennakointi, kestävä kehitys ja innovointi.  Kuluneiltakin kalskahtavia latteuksia ja hankejargonia, joiden taakse kuitenkin kätkeytyy lukemattomia mahdollisuuksia, kun niiden ohjaamana pohditaan ja työstetään yrityksen toimintaa systemaattisesti. Pienyrittäjän arki on täynnä monenlaisia tehtäviä, eikä ole helppoa löytää aikaa toiminnan perusteellisen perkaamiseen. Innovaatiomenetelmät ja niistä kumpuava ajattelutapa eivät ehkä ole tuttuja ja tekemisen systemaattinen tarkastelu voi tuntua haastavalta. Kuitenkin jo muutama lyhyt kokeilu ajatusten nyrjäyttämisen parissa saattaa luoda lähtökohdan jatkuvalle muutokselle. Tavoitetila ei välttämättä olekaan se, että jokin kikka tai työkalu otetaan sellaisenaan käyttöön, vaan että menetelmistä muodostuu voimavara arkeen – voimavara, joka vaikuttaa ajatteluun ja suhtautumiseen omaan työhön ja sen tuloksiin. Parhaimmillaan se on jatkuvaa uudistumista. Turun ammattikorkeakoulu ja Humak toteuttivat kahden vuoden aikana Innotutka-kehittämisohjelman noin neljällekymmenelle Turun alueella ja sen lähiseuduilla toimiville yritykselle innovaatiomenetelmiä hyödyntäen.

Innotutka-ohjelma rakennettiin neljän kronologisesti etenevän kokonaisuuden varaan: Ensimmäisessä vaiheessa, foorumeissa, kartoitettiin yritysten kehittämishaasteet ja annettiin toimeksiannot sparraustiimeille. Tämä seurauksena osallistuville yrityksille tuotettiin uusia ideoita. Foorumeita seurasi kohtaamiset, joissa yrittäjät purkivat uusien ideoiden toteuttamismahdollisuuksia asiantuntijoiden kanssa ja sparrasivat toisiaan. Kolmantena vaiheena toteutettiin ideasta käytäntöön -työpajat, joissa saaduista kehittämisaihioista rakennettiin toteuttamiskelpoisia malleja, joita pyrittiin myös demoamaan yleisötilaisuuksissa.  Neljäntenä osiona kehittämisohjelman taustalla ja tukena kulki asiantuntijaluennot, joissa ruodittiin syvemmin ajankohtaisia teemoja, käytettyjä menetelmiä ja tuotiin yrittäjyyden tueksi uusia työkaluja. Työskentely perustui moniin tuttuihinkin innovaatiomenetelmiin, mutta jokainen työpaja kuitenkin eli omaa elämäänsä kulloistenkin yrittäjien haasteiden ja tilanteiden mukaan. Kehittämisohjelmassa käytetyt menetelmät koottiin yksiin kansiin Innotutka-työkirjaksi, joka on ladattavissa maksutta osoitteesta https://www.turkuamk.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-innovaatiot/julkaisuhaku/174/

Innotutkaan mukaan lähteneet yritykset kokivat pääsääntöisesti tarvitsevansa tukea tai ideointiapua toimintansa kehittämiseen. Joillakin osallistujilla ydinongelmat eivät olleet vielä kirkastuneet, vaan ne piti kaivaa esiin valmennuksissa. Taustalla oli kuitenkin aina jonkinlainen havainto tai tunne siitä, että jotain pitäisi muuttaa tai kehittää, ehkä luoda uuttakin. Toisilla toiminta oli vasta lähtökuopissa ja apua kaivattiin onnistuneeseen starttiin. Usein innovatiivisten menetelmien käytön hyödyllisyyttä ei nähty, ennen kuin työskentely alkoi edetä ja tulokset hahmottua. Prosessi oli antoisa, mutta aikaa myös haastava ja yrittäjiltä vaadittiin joskus kivuliastakin heittäytymistä, vanhan hylkäämistä ja rohkeutta ajatella toimintatavat uusiksi. Lopputulemana monille osallistujille konkretisoitui jatkuvan innovatiivisen ajattelun ja käytännön merkitys. Keskeisimmät havainnot lakkaamattoman uudelleen ajattelun tuloksista voidaan tiivistää esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  1. Kilpailukyky: Innovatiiviset yritykset ovat yleensä kilpailukykyisempiä kuin ne, jotka eivät hyödynnä innovatiivisia keinoja kehittyäkseen. Ne kehittävät uusia tuotteita, palveluita ja prosesseja, jotka erottavat ne kilpailijoistaan ja antavat niille etulyöntiaseman markkinoilla.
  2. Kasvu: Innovaatiot voivat auttaa yrityksiä kasvamaan nopeammin ja laajentamaan markkinaosuuttaan. Uudet tuotteet ja palvelut voivat houkutella uusia asiakkaita ja auttaa yrityksiä laajentamaan olemassa olevia asiakassuhteita.
  3. Kustannussäästöt: Innovatiiviset yritykset voivat löytää uusia tapoja säästää kustannuksia. Esimerkiksi prosessien automatisointi voi auttaa vähentämään työvoimakustannuksia, ja uudet teknologiat voivat auttaa parantamaan tehokkuutta ja vähentämään materiaalikustannuksia.
  4. Maineen parantaminen: Innovaatiot voivat auttaa yrityksiä parantamaan mainettaan. Kun yritys kehittää jotain uutta ja innovatiivista, se voi vahvistaa brändiään ja lisätä asiakkaiden luottamusta siihen.
  5. Selviytymiskyky: Innovaatiot voivat auttaa yrityksiä selviytymään muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Ne voivat auttaa yrityksiä sopeutumaan nopeasti uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin, jolloin yritys voi pysyä kilpailukykyisenä ja menestyä pitkällä aikavälillä.
  6. Tukiverkostot: Innovatiiviseen ajatteluun sisältyy mahdollisuuksien näkeminen yhteistyössä. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin – kun löytää molempia osapuolia hyödyntää yhteistoimintaa, päästään usein moninkertaisesti laadukkaampiin tuloksiin.

Innotutka-työkirjassa tuodaan käytännön harjoitteiden tasolla esiin kehittämisohjelmassa hyödynnettyjä uudelleen ajatteluun innostavia menetelmiä ja työkaluja. Luovan prosessiin heittäytymällä on mahdollista löytää arkipäivän toiminnassa hyödynnettävissä olevia liiketoimintaa eteenpäin vieviä oivalluksia ja helpottavia käytäntöjä. Työkirjaa voi käyttää ja hyödyntää haluamallaan tavalla omiin tarpeisiin perustuen. Toivottavasti se auttaa sinuakin edistämään yrityksesi tai muun toimintasi luovaa prosessia joskus jopa vinksauttaen ajatuksia!

 

Benny Majabacka, Kulttuurituotannon lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu